Een polyamide (PA) is een macromolecule die bestaat uit terugkerende units, verbonden door amidestrengen. Het staat beter bekend onder de merknaam Nylon®, geïntroduceerd door Dupont. Het was de eerste zuiver synthetische vezel die ooit werd ontwikkeld.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen aromatische polyamiden (aramiden) en alifatische. De aromatische polyamiden hebben een hogere sterkte, zijn beter bestand tegen solventen, vlammen en warmte en kennen een grotere dimensionele stabiliteit dan alifatische amides (nylon). Daartegenover staat dat ze meer kosten en moeilijker te produceren zijn. De twee belangrijkste aromatische amiden zijn poly(p-fenyleentertalamide), ook bekend als Kevlar®, en poly(m-fenyleenisoftalamide). De alifatische polyamiden vormen de voornaamste klasse van geëngineerde thermoplasten.

De volledig aromatische structuur en de sterke waterstofbruggen tussen de aramide ketens resulteren in hoge smeltpunten, ultrahoge treksterkte, een laag gewicht, uitstekende vlam- en warmteresistentie en eveneens een goede dimensionele stabiliteit en solventbestendigheid bij kamertemperatuur en hoger. De twee belangrijkste alifatische polyamiden zijn poly(hexamethyleenadipamide) (nylon 6,6) en polycaprolactam (nylon 6). Beiden beschikken over uitstekende mechanische eigenschappen, waaronder een hoge treksterkte, een hoge flexibiliteit, een goede weerstand, lage kruip en hoge impactsterkte (taaiheid).

PA wordt gebruikt voor mechanische onderdelen zoals machineschroeven, tandwielen en andere componenten met lage tot gemiddelde spanning, die voorheen uit gietijzer bestonden. Het kan dienen als matrixmateriaal in composieten met versterkende vezels zoals glas of koolstof. Een dergelijke composiet heeft een hogere densiteit dan zuiver nylon. Thermoplastische composieten (25% glasvezel) komen geregeld voor in auto-onderdelen naast de motor, zoals inlaatspruitstukken, waar de goede warmtebestendigheid van de materiaal hen tot waardige uitdagers van metaal maakt.

Voornaamste eigenschappen
  • Hoge duurzaamheid en treksterkte
  • Hoge slijtagebestendigheid
  • Hoge smeltpunten
  • Goede chemische weerstand
  • Hoge mechanische dempingseigenschappen
Toepassingen
  • Textiel, automotive, tapijten, sportkledij
  • Transportindustrie
  • Composieten
  • Airbags

DATASHEET

Property
UNIT
NORM
Value
SHOW MORE