PEEK (polyetheretherketon) is een kleurloos, organisch, thermoplastisch polymeer. De PEEK polymeren komen tot stand door stap-groei polymerisatie door de dialkylering van bisfenolaatzouten. Het wordt algemeen gezien als een van de best presterende thermoplasten ter wereld.

Eigenschappen PEEK

De verwerkingscondities voor het vormen van PEEK kunnen een invloed hebben op de kristalliniteit en dus de mechanische eigenschappen. De Young modulus ligt op 3,6 GPA en zijn treksterkte tussen 90 en 100 MPA.

PEEK is een semi-kristallijne thermoplast met uitstekende mechanische eigenschappen en chemische bestendigheid, ook onder hoge temperaturen. De glastransitietemperatuur van PEEK ligt rond 143 °C, het smeltpunt rond 34,3 °C. PEEK staat garant voor een hoge mechanische sterkte, stijfheid en kruipbestendigheid over een breed temperatuurbereik. Het is zeer goed bestand tegen thermische degradatie en aantasting van zowel organische als waterige omgevingen. Daarom lost het volledig op in geconcentreerd zwavelzuur bij kamertemperatuur.

Toepassingen van PEEK

Door zijn robuust karakter, wordt dit materiaal gebruikt om producten te maken voor veeleisende toepassingen, zoals lagers, zuigeronderdelen, pompen, HPLC-kolommen, compressorplaatkleppen en kabelisolatie. Het is een van de weinige kunststoffen die compatibel is met ultrahoogvacüumtoepassingen. PEEK wordt beschouwd als een geavanceerd biomateriaal voor gebruik in medische implantaten. Het vindt ook veelvuldig toepassing in de luchtvaart, automotive industrie en de chemische industrie. PEEK presteert goed in applicaties waar continu hoge temperaturen gebruikelijk zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is PEEK voor materiaal?

PEEK is een kleurloos, organisch, thermoplastisch polymeer. Het is een technische thermoplast die ook uitstekende chemische compatibiliteit biedt. Materialen die uit PEEK gefabriceerd worden kunnen functioneren bij temperaturen tot 260°C. PEEK heeft een smeltpunt rond de 341°C.

Wat is een PEEK?

PEEK wordt vaak gebruikt in precisieonderdelen. Het vindt ook veelvuldig toepassing in de luchtvaart, auto industrie en de chemische industrie.

Halffabricaten

Voornaamste eigenschappen
 • Zeer goede mechanische en chemische bestendigheid
 • Uitstekende sterkte, rigiditeit en taaiheid bij verhoogde temperaturen
 • Eigenschappen kunnen verbeterd worden met additieven (grafiet, glas, koolstof)
 • Lage permeabiliteit
 • Lage frictiecoëfficiënt
 • Uitstekende elektrische eigenschappen
 • Lage vochtigheidsabsorptie
Toepassingen
 • Veeleisende toepassingen
 • Lagers, zuigeronderdelen, pompen, HPLC-kolommen, compressortplaatkleppen en kabelisolatie
 • Hoogvacüumtoepassingen
 • Medische implantaten
 • Luchtvaart, automotive, chemische industrie

DATASHEET

Property
UNIT
NORM
Value
Mechanical properties
Hardness Shore D
Sh. D
ISO 868
84.5
Ball pressure hardness
N/mm²
DIN 53456
230
Tensile strength (23°C)
N/mm²
DIN 53455
110
Elongation at break (23°C)
%
DIN 53455
20
Tensile modulus (23°C)
N/mm²
DIN 53457
4200
Coefficient of friction v-steel - Dynamic
--
0.35
SHOW MORE