PTFE puur & compounds

Zuiver PTFE is een synthetische fluorpolymeer van tetrafluoretheen met een brede waaier van toepassingen. Vooral waar er geen hoge mechanische sterkte gevraagd wordt en waar het gebruik van verbindingen niet is toegestaan. De bekendste merknaam van formules op basis van PTFE is Teflon® van Chemours®.

Eigenschappen PTFE

Door zijn zuiverheid, inertie, hoge temperatuurweerstand en elektrisch isolerende eigenschappen, zijn de meeste toepassingen van PTFE terug te vinden in de (petro)chemische, voeding- en dranken-, farmaceutische en halfgeleiderindustrie. Er kan een grote variëteit aan verbindingen toegevoegd worden om de eigenschappen van zuiver PTFE te verbeteren in functie van een specifieke applicatie. Dit kan voor verbeteringen zorgen op vlak van mechanische sterkte, slijtage, wrijving, geleidbaarheid, warmteafvoer …

Vanéflon kan een uitgebreid scala aan PTFE verbindingen leveren. Als Europese producent met een productiesite in België en meer dan veertig jaar ervaring, beschikt het over alles wat nodig is om verbindingen te produceren volgens de eisen en noden van klanten. Bovendien blijft Vanéflon investeren in vormgereedschappen om zijn productie voortdurend te verbeteren. Met meer dan honderd verbindingen op voorraad zijn ook snelle levertijden gegarandeerd.

Voordelen van PTFE

De voordelen van PTFE zijn een direct gevolg van hun eigenschappen. PTFE is namelijk uiterst duurzaam. Dankzij zijn chemische weerstand tegen corrosieve materialen en zijn niet ontvlambaarheid wordt PTFE in een groot aantal gevallen gebruikt. Dankzij de lage frictie kan het gebruikt worden als coating voor bewegende delen. Hierdoor ontstaat minder warmte, wrijving en belasting van de machine.

Wat is Teflon ® PTFE?

PTFE (polytetrafluorethyleen) is een thermoplastisch polymeer met een dichtheid van ongeveer 2,160 kg/m³. Het verkrijgt zijn eigenschappen door het samengestelde effect van koolstof-fluorverbindingen, zoals alle fluorkoolwaterstoffen. Het fundamentele verschil is dat dit materiaal niet smeltbaar is, terwijl alle andere fluorpolymeren dat wel zijn. Standaard PTFE is niet geschikt voor spuitgieten, blaasgieten of vacuümvormen

Halffabricaten

Voornaamste eigenschappen
 • Chemisch inert
 • Hoge temperatuurbestendigheid
 • Enorm hoge smeltviscositeit
 • Hydrofoob
 • Uitstekende diëlektrische eigenschappen
 • Elektrisch isolerend vermogen
 • Vuurbestendig
 • Chemisch en thermisch resistent
 • FDA-goedkeuring
Toepassingen
 • Bedrading in luchtvaart en computerapplicaties
 • Petrochemie en chemie
 • Elektrische toepassingen: best mogelijk isolatiemateriaal
 • Halfgeleiderindustrie
 • Labo: leidingen, buizen, ketels
 • PTFE verbindingen

PTFE + 15% GLAS OR PTFE + 25% GLAS

PTFEGlasvulling geeft PTFE een net iets hogere frictiecoëfficiënt, maar draagt aanzienlijk bij tot betere bestendigheid tegen slijtage en druk. De beste resultaten worden verkregen door Dyneon TFM® als basismateriaal te gebruiken. Deze verbinding vindt toepassing als bouwmateriaal voor lagerkussens, kogelafdichtingen …

PTFE + 17% GLAS + 3% MOS2

PTFEDeze verbinding vertoont dezelfde drukbestendigheid als PTFE met glasvulling, maar maakt gebruik van MoS2 als smeermiddel. Molybdeen verhoogt ook de hardheid en vermindert slijtage.

PTFE + CARBON/GRAFIET 22/3

Koolstof is een van de beste vulling voor chemisch gebruik. Het beschikt over een hoge warmtegeleiding en hoge weerstand tegen slijtage en druk. Aanbevolen voor zuigerveren en andere dynamische afdichtingen.

KOOLSTOFVEZEL

Beschikt over dezelfde eigenschappen als koolstof/grafiet, maar met verbeterde stijfheid, verminderde kruip en verminderde thermische uitzetting. Gebruikt voor klepzittingen, lagers … Ook toegestaan voor toepassingen met stoom.

PTFE + 15% GRAFIET

Een verbinding met uitstekende thermische en elektrische geleiding. Voor antistatische voeringen en lagers.

PTFE VFG - VX1 - MAROON

De hoge concentratie van glasvezels in combinatie met de inertie van metaaloxiden maakt deze verbinding tot de beste keuze wanneer druk- en slijtageweerstand van cruciaal belang zijn. Toegepast voor afdichtingen die zeer lage koudevloei vereisen.

RVS

Hoge compressieweerstand, uitsluitend voor lage PV-waarden. Gebruikt voor zittingen in stoomkleppen.

SUMICA SUPER 10% EKONOL

Uitzonderlijke vullingscomponent om de mechanische eigenschappen te verbeteren zonder de porositeit te verhogen. Toegepast voor lipafdichtingen, back-up ringen …

PTFE + 60% BRONS

Deze verbinding combineert een lage frictiecoëfficiënt met een hoge drukweerstand. Beide eigenschappen maken het tot een uitstekende materiaalkeuze voor lagers.

P84 - POLYIMIDE

Uitstekende vullingscomponent om de PV-waarden te verbeteren. Gebruikt voor lipafdichtingen, roterende asafdichtingen …

DATASHEET

Property
UNIT
NORM
Value
Mechanical properties
Hardness Shore D
Sh. D
DIN 53 505
52 - 60
Ball pressure hardness
N/mm²
DIN 53 456
23 - 28
Tensile strength (23°C)
N/mm²
DIN 53 455
25 - 42
Elongation at break (23°C)
%
DIN 53 455
250 - 400
Tensile modulus (23°C)
N/mm²
DIN 53 457
400 - 800
PV-limit 3 m/min
N.M/mm².min
--
2.5
SHOW MORE